Ambassadeurs & Vrijwilligers

Iedereen kan Sporten Noord-Limburg

Ambassadeur - Evi Gröniger

Ambassadeur: Evi Gröniger.

Gemeente Gennep

Mijn naam is Evi Gröniger en ik ben 18 jaar. Ik woon in Ottersum, gemeente Gennep.

Ik heb een aangeboren heupafwijking waardoor een “reguliere” sport niet meer gaat. Ik speel mijn hele leven al volleybal, maar maak sinds december 2019 onderdeel uit van het Nederlands team zitvolleybal!

Sport is voor mij een uitlaatklep. Ik vind het erg fijn om na een frustrerende dag lekker te kunnen sporten en ontspannen. Daarnaast is het ook goed voor mijn  fysieke en mentale gezondheid. 

Ik ben ambassadeur van IKS omdat ik zoveel mogelijk mensen bekend wil maken met aangepast sporten. Hiermee hoop ik nog meer mensen aan het sporten te krijgen.  Ik wil vooral uitstralen dat je niet moet stoppen met sporten wanneer je een beperking hebt. Er is voor iedereen wel een aangepaste sport, probeer het gewoon!

Ambassadeur: Jurgen van der Heijden.

Gemeente Venray

Ik ben Jurgen van der Heijden, inwoner van Venray. 36 jaar geleden ben ik geboren in Oss met een verstandelijke beperking. Ik werk in een timmerfabriek waar ze trappen en kozijnen maken.

6 jaar geleden ben ik verhuisd naar Venray voor mijn sport Judo. Met groot succes tot nu toe mocht ik op het WK 2017 in Köln op de derde plaats staan. Ook op het EK werd ik derde. Met nog vele nationale en internationale medaille heb ik er nog steeds veel plezier in mijn sport.

Wat geweldig dat ik ambassadeur mag zijn van IKS! Deze taak zal ik ook dan zo goed mogelijk vervullen. Het is echt mooi om voor deze doelgroep te mogen werken.

Ik ben super enthousiast en zie jullie hopelijk snel op een van de evenementen!

Ambassadeur: Jac Verhaag

Gemeente Venlo

Mijn naam is Jac Verhaag. Ik ben 35 jaar oud en woonachtig in Velden samen met mijn vrouw Yvonne en dochtertje Sofie. Ik heb sinds 2015 een dwarslaesie wat inhoudt dat ik in een rolstoel zit. Gelukkig kan ik mij binnenshuis prima lopend redden. Voor mijn dwarslaesie heb ik altijd veel gesport: voetbal, hardlopen, wielrennen, mountainbiken, bootcamp, obstakelruns en zwemmen. Ik heb het CIOS gedaan en ben werkzaam geweest als zwemleraar en bootcamp instructeur.

Tegenwoordig probeer ik 1x in de week te gaan zwemmen op Klein Vink in Arcen. Daar doe ik de borscrawl op 1 arm. Verder fitness ik ook 1 keer in de week bij de fysiotherapie Knooppunt Baarlo. Ook probeer ik zoveel mogelijk kilometers te maken met mijn handbike en natuurlijk doe ik ieder jaar mee in Venray met de X triatlon die georganiseerd wordt door IKS.

Op dit moment begeleid ik de sport en spel activiteiten op SGL AC de Maashorst in Baarlo voor volwassenen mensen met een beperking en doe ik aan vrijwilligerswerk bij de mytylschool Ulingshof in Venlo. Hier help ik mee met de gymlessen.

Als rolstoel gebruiker zit ik veel meer en beweeg minder dan ik zou moeten. Door te sporten kom ik toch meer in beweging. En zoals iedereen weet is voldoende beweging natuurlijk hartstikke belangrijk. Ook zorgt het sporten er bij mij voor dat ik minder medicatie nodig heb.

Ik hoop dan ook zoveel mogelijk mensen aan het sporten/bewegen te krijgen. Van sporten ga je beter in je vel zitten en dat is iets wat ik iedereen gun! Vandaar dat ik ook Ambassadeur ben geworden van Iedereen kan Sporten.

Ik werk graag met IKS samen en doe jaarlijks mee aan hun evenementen. Ook toen ik nog werkzaam was bij SGL heb ik altijd op een prettige manier samengewerkt met IKS.

Ik hoop dat iedereen een sport vind die bij hem of haar past. Denk niet ‘dat kan ik niet’, want er zijn zoveel mogelijkheden waarom jij toch op jouw manier en je eigen niveau je favoriete sport zou kunnen beoefenen!

Ambassadeur: Max Vrenken

Gemeente Peel en Maas

Hallo, ik ben Max Vrenken, 16 jaar en woon samen met mijn ouders en zusjes in Maasbree. Sinds ik volledig blind ben geworden loop ik wekelijks hard via Running Blind op de baan bij Atletiek Helden. Daarnaast heb ik afgelopen jaar (2022) met mijn school de Alpe d’Huez beklommen per fiets! Samen met mijn buddy en mijn wielrentandem, 20 leerlingen & 20 leraren zijn we afgereisd naar Frankrijk om geld op te halen voor het goede doel Kidzbase. Hier hebben we ter voorbereiding 3 * per week voor getraind, een hele leuke tijd!

Fitnessen ben ik op dit moment ook aan het uitproberen, wel natuurlijk onder begeleiding van een buddy. Buddy’s zijn lastig te vinden zeker als je meerdere dagen in de week wilt sporten. Toch vind ik het belangrijk en leuk om voor mezelf sportieve doelen te stellen. Omdat ik niet heel vrij kan bewegen door mijn beperking vind ik het juist heel fijn om een paar keer per week actief bezig te zijn. Ik heb het geluk dat ik, door gekoppeld te worden aan een buddy, kan sporten. Ik gun dit alle kinderen die graag willen sporten, maar hier niet altijd de mogelijk voor hebben.

Ooit hebben we zelfs met onze Running Blind afdeling de IKS sportprijs gewonnen in Peel & Maas, een geweldige avond waar onze club extra belicht werd!

Het is belangrijk dat iedereen die slecht of niet kan zien weet van het bestaan van IKS & Running Blind en ook weet dat ze altijd mee kunnen doen! Daar wil ik mij als ambassadeur ook hard voor maken. Laten we denken in mogelijkheden en wat wel kan.

Ambassadeur: Moniek Collin

Gemeente Horst aan de Maas

Ik ben Moniek Collin, 40 jaar en woon sinds kort samen met mijn vriend in Melderslo. Ik ben werkzaam op Den Hulster in Venlo.

Zelf ik doe ik 2 á 3 keer per week aan Fitness. Door te sporten voel ik me mentaal en fysiek beter en voel ik mezelf ook fitter. Sporten is voor mij daarnaast ook echt een uitlaatklep als ik me even slechter voel.

Ik maak me als persoon sterk voor de gehandicapte sport en dat sluit perfect aan bij Iedereen kan Sporten. Ik hoop dat er meerdere aangepaste verenigingen binnen de diverse gemeenten ontstaan waarbij mensen met een beperking zich kunnen aansluiten.

Ik heb zelf in mijn verleden 5 keer mee mogen lopen met de X-toppers, de Nijmeegse Vierdaagse. Dankzij de ondersteuning van Iedereen kan Sporten is het mij gelukt om ze allemaal uit te lopen en daar ben ik erg trots op! Ik had nooit verwacht dat ik dat had kunnen bereiken.

Het maakt dus niet uit wie of hoe je bent, meedoen is voor iedereen belangrijk! Geeft iedereen een eerlijke kans.

Ambassadeur: Sybilla Gooren-Hermans

Gemeente Bergen

Ik wil me graag even voorstellen, ik ben Sybilla Gooren-Hermans en ben 77 jaar. In februari 2017 ben ik mijn man verloren. Ik sportte al maar ben meer gaan sporten in de fitness, dat deed me heel goed.

In maart 2018 kreeg ik een hersenbloeding, mijn wereld die ik nog over had zakte onder mijn voeten vandaan, ik kon niet veel meer op dat moment. Na een half jaar revalideren werd ik voor 1 dag per week naar de dagbesteding gestuurd, in Bergen naast de fitness. Ik was 5 min binnen bij de dagbesteding en ik zag de gang naar de fitness, zo goed als ik kon ben ik daarheen gerend. Daar kwam ik Wendy weer tegen en mijn hart begon sneller te kloppen, dit is wat ik wilde, sporten. Ik heb de vraag aan Wendy (sportbegleidster) gesteld om mij te helpen om zo min mogelijk ondersteuning nodig te hebben bij ADl (algemene dagelijkse levensverrichtingen) hiervoor moesten we gaan kijken of we de tremoren (dit had ik al heel lang maar was door de bloeding enorm toegenomen) wat konden verminderen, voor zover dat natuurlijk mogelijk zou zijn. Mijn tweede doel was om weer te kunnen fietsen op een gewone fiets (driewieler vond ik destijds een no-go).

Wendy, de sportcoach van Sybilla verteld:  Sybilla sport al heel wat jaren in de fitness. I.v.m. beperkte kracht in haar armen en handen ligt de focus op kracht vermeerderen om b.v. een kopje koffie zelf te kunnen vasthouden. Door oefeningen te doen met een bal waarbij ze met de handen de bal druk moest geven, de bal omhoog en zijwaarts bewegen en tot slot de bal moest gooien en vangen heeft Sybilla veel kracht opgebouwd. Haar einddoel in de fitness was om het apparaat waarbij je de armen gesterkt naar elkaar beweegt zelfstandig te kunnen uitvoeren. En zoals op de foto te zien is dit haar dus gelukt.

Verder heeft Sybilla veel getraind op balans en op het versterken van de houdingsspieren. Omdat ze een enorme doorzetter is en niet stopt tot het echt niet meer gaat heeft Sybilla in relatief korte tijd heel veel opgebouwd. Ze is nu op een aantal punten zelfs verder qua motoriek als vóór haar hersenbloeding, ongelooflijk knap! Doordat we ook haar beenspieren getraind hebben kan ze nu echt alle apparaten in de fitness zelfstandig uitvoeren en is ze weer aan het fietsen. Daarnaast is voor Sybilla niet alleen het bewegen belangrijk, maar ook de gezelligheid! Dit geeft haar een hoop energie om door te gaan.

Sybilla: De nadruk bij Optisport ligt ook echt op de sociale contacten en aandacht voor elkaar, iedereen zorgt ook voor elkaar. Ik kan iedereen aanraden om te gaan sporten, het heeft mij weer heel veel gebracht. Ik heb een vriend gekregen en samen maken wij vele kilometers op de fiets, wel op een driewieler maar ik ben onafhankelijk en dat levert me veel op. Door Wendy en natuurlijk mijzelf kan ik weer gaan en staan waar ik zelf wil zijn. Dit gun ik iedereen dus vandaar dat ik als ambassadeur van Iedereen kan Sporten wil laten zien wat nog wel kan!

.

Vrijwilligster: Vera Bouten

Mijn naam is Vera Bouten. Ik ben 45 jaar en woon samen met mijn man in Venlo. Bewegen is voor mijn gezondheid belangrijk. Enerzijds is het een grote hobby en anderzijds zorgt het voor behoud van mijn mobiliteit en vitaliteit. Ik werk met veel enthousiasme als vrijwilliger bij Iedereen kan sporten Noord-Limburg.

Als beweegmakelaar help ik mensen met een beperking op weg in hun zoektocht naar een passend beweegaanbod in de omgeving. Hierin gebruik ik mijn eigen ervaring. Mijn motto is: denken en handelen in mogelijkheden.

Door mijn eigen beperking weet ik hoe het voelt als je uiteindelijk weer in je kracht wordt gezet en vervolgens te kunt bewegen in een sport die goed bij je past. De rol als vrijwilliger van IKS geeft mij maatschappelijke voldoening wanneer iemand een passende plek heeft gevonden.

‘Vera begeeft zich op bekend terrein en kan zich erg goed verplaatsen in casussen. Ze begeleid vanuit haar eigen ervaringen, dat is wat haar zo sterk maakt in het hetgeen wat ze voor ons doet’, Aldus team IKS. Mogelijkheden zijn nog niet altijd zichtbaar, maar daar helpt Vera jou dus maar al te graag bij!

Heb je nog aanvullende vragen of kom je ergens niet uit?
Neem dan contact op, want wij helpen je graag verder!